Gewijzigd protocol overvalalarm: meldingen eerst verifiëren

Per 1 juli 2021 worden overvalmeldingen door particuliere alarmcentrales niet meer direct doorgezet naar de politie. Cijfers tonen aan dat 99% van de overvalmeldingen achteraf nodeloos blijken te zijn. Dit maakt Federatie Veilig Nederland bekend.

Nieuw beleid

Dit nieuwe beleid is geïnitieerd door de politie en de Nederlandse Veiligheidsbranche, Techniek Nederland, Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven en Federatie Veilig Nederland. Doel van het beleid is het terugdringen van verspilling van de beperkte politiecapaciteit. 

In Nederland zijn er jaarlijks 1000 tot 1200 overvallen, waarvan driekwart bij bedrijven. Cijfers tonen aan dat 99% van de overvalmeldingen achteraf nodeloos blijken te zijn: het gaat om een vals alarm. Dit heeft tot resultaat een onnodige hoge druk op de politiecapaciteit, die altijd met minimaal twee auto’s en vier agenten naar de locatie rijden. Door het aanscherpen van protocollen, rukt de politie alleen nog met hoogste prioriteit uit wanneer verificatie van het overvalarm heeft plaatsgevonden. Dit kan door een ooggetuige, of met elektronische beveiliging zoals videoverificatie.

Advies nodig?

Neem contact op met onze specialisten voor persoonlijk en vrijblijvend advies.

team2

Eerst controleren, dan politie

Per 1 juli 2021 zullen particuliere alarmcentrales en video toezichtcentrales de overvalmeldingen direct gaan verifiëren, voordat er contact wordt gelegd met de politie.

Geverifieerde meldingen worden doorgezet naar de meldkamer die vervolgens uitrukt met de hoogste prioriteit. Kan een melding niet worden geverifieerd dan wordt deze alsnog doorgezet naar de politie, maar met lagere prioriteit zodat zij kunnen beoordelen of er daadwerkelijk sprake is van een overval.

Vragen over onze oplossingen?

of bel ons op: 088 1120 444.

Over het team van V&S Beveiliging