Camerabewaking, kunnen de bewakingscamera’s ook draadloos worden aangesloten?

Ik wil graag camerabewaking maar kunnen bewakingscamera’s ook draadloos worden aangesloten?

Vaak krijgen wij deze vraag bij een offerte aanvraag. Hiermee bedoelt de klant over het algemeen dan ook compleet draadloos, dus net als met een draadloos alarmsysteem, helemaal zonder bekabeling en werkend op batterijen of iets dergelijks.

Er bestaan inmiddels camera’s die kunnen werken via zonne-energie maar dan hebben we het over bijzonder dure installaties die voor de meeste particulieren en bedrijven nog jaren onbetaalbaar zijn.

Een goed werkende 24uurs opname camera op een gewone batterij wordt (nog) niet op de markt gebracht.

Dit zal in de praktijk ook vrij lastig zijn want naast een hele sterke batterij die het aankan om langdurig veel data te versturen zal er ook een sterke backup batterij in de camera moeten. Het zou namelijk zeer vervelend zijn als precies op het moment van ongewenst bezoek, de batterij van uw camera leeg is en er niks wordt opgenomen.

In de praktijk is het daarom nu nog zo dat de beveiligingscamera’s gewoon voeding (dus stroom) nodig hebben.

Dit kan door een adapter te plaatsen in de buurt van de camera. Natuurlijk moeten er dan in een woning wel genoeg vrije stopcontacten aanwezig zijn. Een andere mogelijkheid is dat er gebruik wordt gemaakt van PoE. Dit staat voor Power over Ethernet en is een techniek waarbij de voedingsspanning aan de camera wordt aangeboden over de ethernetkabel (bijvoorbeeld utp) welke ook het signaal voert.

De camera en eventuele recorder dienen hier geschikt voor te zijn en bij losse camera’s moet extra gebruikt worden gemaakt van een POE-switch of POE injector. Deze switch of injector wordt meestal bij het router/modem geplaatst en van daaruit wordt de kabel naar de camera geleidt. Bij een recorder is dit niet nodig want de PoE zit al in de recorder zelf.

Voordeel van Power over Internet is dat de internetaansluiting en de stroomvoorziening beide in dezelfde dunne kabel zitten en er dus ook maar een klein gaatje geboord hoeft te worden om de kabel naar buiten te brengen waar hij rechtstreeks aan de camera wordt verbonden.

Een tweede vraag die wij vaak krijgen met betrekking tot camerabewaking gaat over de internetverbinding van de camera. Er zijn tegenwoordig veel camera’s die de mogelijkheid hebben om draadloos via een WIFI netwerk te functioneren. Vooral binnenshuis en op niet al te grote afstand van de router/modem kan dit prima werken.

Wat in de praktijk vaak voor problemen zorgt is de werking van WIFI buitenshuis. Er bestaan veel stoorzenders die vooral buitenshuis grote invloed hebben op een bewakingscamera welke buiten is geïnstalleerd.
Ook is het zeer onprettig zijn om juist op het moment van ongewenst bezoek de WIFI verbinding kwijt te zijn. Men moet er wel rekening mee houden dat dit een risico is van dit type draadloze verbinding.
Als de camerabewaking wordt aangesloten via de utp kabel dan weet je in ieder geval zeker dat er ten allen tijde verbinding en opname mogelijk is.

Maar: draadloze verbinding van een camerabewaking kán dus wel met als aantekening dat we nooit kunnen garanderen dat het feilloos werkt.

Advies op maat

Bel onze specialisten voor persoonlijk en vrijblijvend advies.

adviseur

Professionele camera installatie

Wilt u de beste bewakingscamera’s met de beste beelden en opnames waar echt iets gebeurt? Kies dan voor een professionele camerabeveiliging inclusief installatie

Ook voor draadloze bewakingscamera’s voor binnen kunnen wij de camera installatie voor u in orde maken

Vragen over onze oplossingen?

of bel ons op: 088 1120 444.

Over het team van V&S Beveiliging