Bewakingsrecorders vs. VMS: Wat te Kiezen?

Inleiding: bewakingsrecorders vs. VMS software

In een wereld waar veiligheid voorop staat, speelt CCTV een cruciale rol. Het draagt bij aan de bescherming van zowel eigendommen als mensen, ongeacht of het gaat om een woning, een bedrijf of een openbare ruimte. Het kiezen van het juiste camerasysteem is daarom van essentieel belang.

In dit artikel gaan we in op twee belangrijke types camerasystemen. We bespreken de traditionele bewakingsrecorders, beter bekend als Netwerk Video Recorders (NVR’s), en we kijken naar de modernere Video Management Systems (VMS). Hierbij richten we ons specifiek op Video Surveillance as a Service (VSaaS) oplossingen, zoals NX Witness.

We stellen deze twee systemen tegenover elkaar en vergelijken ze op verschillende gebieden. Denk hierbij aan het gemak van installatie, de kosten, de ondersteuning, de schaalbaarheid en de bruikbaarheid. Op deze manier willen we u helpen om de beste keuze te maken voor uw specifieke behoeften.

Laten we beginnen met onze verkenningstocht in de fascinerende wereld van de beveiligingstechnologieën.

Wat is CCTV en waarom is het belangrijk?

CCTV, of Closed Circuit Television, is een beveiligingssysteem dat breed wordt ingezet om de veiligheid te verhogen en eigendommen te beschermen. In tegenstelling tot traditionele televisie, die openbaar wordt uitgezonden, wordt het signaal bij CCTV-systemen niet openlijk uitgezonden, maar beperkt tot een specifieke set van monitoren en opnameapparaten.

Het belang van CCTV kan niet worden overschat. Het is een krachtig hulpmiddel voor beveiliging en toezicht en biedt een reeks voordelen:

 1. Preventie van misdrijven: CCTV-camera’s werken als een uitstekend afschrikmiddel voor potentiële inbrekers of vandalen. Het zichtbare bestaan van camera’s kan criminelen ervan weerhouden om illegale activiteiten uit te voeren.

 2. Bewijsverzameling: In het geval van een incident kunnen CCTV-beelden essentieel zijn voor onderzoek en rechtszaken. Ze kunnen worden gebruikt om te identificeren wat er is gebeurd en wie erbij betrokken was.

 3. Toezicht houden: CCTV-systemen kunnen een continue bewaking van een locatie bieden, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dit is vooral nuttig voor bedrijven en openbare ruimtes waar constante monitoring nodig is.

 4. Gemoedsrust: Het weten dat een gebied wordt bewaakt, kan bijdragen aan het gevoel van veiligheid en gemoedsrust voor zowel huiseigenaren als bezoekers van openbare plaatsen.

CCTV is dus een essentieel onderdeel van een effectief beveiligingssysteem. Maar zoals bij elke technologie, zijn er verschillende types en modellen om uit te kiezen. In dit artikel concentreren we ons op twee belangrijke soorten opnamesystemen voor CCTV: Netwerk Video Recorders (NVR’s) en Video Management Systems (VMS), zoals NX Witness.

 

Wat is een bewakingsrecorder (NVR)?

Een Netwerk Video Recorder (NVR) is een speciaal apparaat in een CCTV-systeem dat de videogegevens van netwerkcamera’s opneemt en opslaat. Het is een integraal onderdeel van moderne beveiligingssystemen, waarbij het fungeert als de hub voor het beheren en opslaan van videobeelden.

NVR’s hebben verschillende functies, waaronder:

 • Opnemen en opslaan van videobeelden: NVR’s slaan videobeelden op in digitale formaten op harde schijven. Afhankelijk van de opslagcapaciteit van de NVR, kan dit variëren van enkele dagen tot enkele weken aan beeldmateriaal.

 • Netwerkconnectiviteit: Aangezien NVR’s werken met IP-camera’s, kunnen ze video-opnames en live feeds van overal op het netwerk ontvangen.

 • Ondersteuning voor meerdere kanalen: Afhankelijk van het model kunnen NVR’s beelden van meerdere camera’s tegelijkertijd opnemen en weergeven.

 • Geavanceerde functies: Veel NVR’s bieden functies zoals bewegingsdetectie, alarmmeldingen, en integratie met andere beveiligingssystemen.

De voordelen van het gebruik van een NVR zijn onder andere:

 • Gebruiksgemak: NVR-systemen zijn over het algemeen gemakkelijker in te stellen en te gebruiken, vooral voor kleinere systemen tot maximaal 16 camera’s.

 • Integratie van apparatuur: Bij aankoop van een NVR koopt de klant alles van één fabrikant, wat betekent dat de hardware specifiek is ontworpen en geoptimaliseerd voor dat gebruik1.

 • Ondersteuning: Een NVR-oplossing is gemakkelijker te ondersteunen, inclusief alles van installatiehulp tot het oplossen van problemen.

Nadelen en beperkingen van NVR’s omvatten:

 • Schaalbaarheid: Hoewel veel NVR-systemen schaalbaarheid hebben ingebouwd, is deze beperkt. Als een NVR bijvoorbeeld tot 8 kanalen ondersteunt en u er 10 nodig heeft, heeft u nu een extra unit nodig voor 2 kanalen.

 • Kosten: Hardware kan meer dan 60 procent van de kosten van de oplossing uitmaken, waardoor de klant mogelijk in een hoek wordt geduwd voor hun totale budget1.

 • Beperkte ondersteuning: De ondersteuning kan beperkter zijn, omdat de verwachting is dat het direct uit de doos werkt. Hierdoor heeft de fabrikant mogelijk geen uitgebreide of geavanceerde ondersteuningsinfrastructuur voor ingebedde apparaten als er iets ernstigs misgaat.

 • Beperkte flexibiliteit: Een NVR is gebonden aan een fabrikant waardoor er niet diverse camera’s van andere merken kunnen worden gebruikt. Wat het systeem beperkter maakt voor de toekomst

 • Updates: Beperkte update beleid van fabrikanten. De wereld van camerabeveiliging worden de eisen steeds hoger qua privacy en mogelijkheden. Een NVR kan niet meegroeien met de tijd. De hardware en software staat vast bij productiedatum. Nieuwe technologieen worden niet toegevoegd 

 

Vraag nu een gratis beveiligingsanalyse aan

Bescherm uw huis of bedrijf optimaal tegen inbraak en ongewenste indringers. Onze ervaren adviseur biedt een deskundige en persoonlijke beveiligingsanalyse om uw veiligheid te waarborgen.

Wacht niet langer en claim uw gratis analyse vandaag nog!

Beveiliging diensten

Wat is een VMS server (VSaaS)?

Video Management System (VMS), of Video Surveillance as a Service (VSaaS), is een softwareplatform dat wordt gebruikt om videobewakingssystemen te beheren en te bedienen. In tegenstelling tot een NVR, die een fysiek apparaat is, is een VMS een softwareoplossing die kan worden geïnstalleerd op bestaande servers en andere hardware.

Een VMS heeft verschillende functies, waaronder:

 • Video-opname en -opslag: Net als een NVR, kan een VMS video-opnames maken en opslaan. Echter, omdat het een softwareoplossing is, kan het flexibeler zijn in termen van de hoeveelheid en duur van de opslag.

 • Integratie met andere systemen: Een VMS kan integreren met andere beveiligings- en bedrijfssystemen, waardoor het een krachtig hulpmiddel wordt voor het beheren van beveiliging op een holistische manier.

 • Toegangscontrole: Sommige VMS-systemen kunnen integreren met toegangscontrolesystemen, waardoor de beveiliging verder wordt verbeterd​1​.

 • Geavanceerde analyse: VMS-systemen kunnen geavanceerdere analysefuncties bieden, zoals het volgen van beweging, gezichtsherkenning en gedragsanalyse.

De voordelen van het gebruik van een VSaaS zijn onder andere:

 • Schaalbaarheid: Een software-gebaseerd VMS kan beter schaalbaar zijn dan een NVR. Als u bijvoorbeeld meer opslag of meer kanalen nodig heeft, kunt u deze toevoegen zonder extra hardware te moeten kopen​1​.

 • Flexibiliteit: Met een VMS kunt u bestaande hardware gebruiken of relatief goedkope, gestandaardiseerde hardware toevoegen. Dit kan vooral gunstig zijn naarmate de systeemgrootte toeneemt​1​.

 • Gebruiksgemak: VMS-software is over het algemeen ontworpen voor grotere systemen, met meerdere gebruikers, die het systeem vaker gebruiken​1​.

Nadelen en beperkingen van VSaaS zijn onder andere:

 • Installatie en instellingen: De installatie en configuratie van een VMS kan complexer en tijdrovender zijn dan het opzetten van een NVR-systeem​1​.

 • Onderhoud: Omdat een VMS een softwareoplossing is, moet deze regelmatig worden bijgewerkt en onderhouden om ervoor te zorgen dat het systeem effectief en veilig blijft.

 • Kosten: Hoewel een VMS op de lange termijn kostenbesparend kan zijn door zijn flexibiliteit en schaalbaarheid, kunnen de initiële kosten voor softwarelicenties en installatie hoger zijn dan die van een NVR-systeem.

NVR versus VSaaS: Een directe vergelijking

Het kiezen tussen een NVR en een VSaaS hangt vaak af van verschillende factoren, waaronder de grootte van het systeem, het budget en de specifieke beveiligingsbehoeften van een organisatie. Hier is een directe vergelijking tussen de twee op basis van enkele belangrijke criteria:

Installatiegemak

NVR-systemen zijn over het algemeen eenvoudiger en sneller te installeren dan VSaaS-oplossingen. Dit komt omdat er geen software hoeft te worden geïnstalleerd, behalve misschien een lichte client op een pc. Daarom is de implementatie van een NVR-systeem vaak minder complex dan het installeren van een VSaaS-systeem op bestaande servers en andere hardware1.

Daarentegen kan de installatie en configuratie van een VSaaS complexer en tijdrovender zijn. Dit komt omdat de software op de bestaande servers en andere hardware moet worden geïnstalleerd en geconfigureerd. Hoewel de industrie de afgelopen jaren veel werk heeft verzet om deze kloof aanzienlijk te verkleinen, is het installatieproces nog steeds ingewikkelder en tijdrovender dan bij een NVR1.

Kosten

De kosten voor een NVR en een VSaaS kunnen sterk variëren, afhankelijk van de specifieke behoeften van het systeem. Een NVR kan aanvankelijk goedkoper zijn dan een VSaaS, vooral voor kleinere systemen met minder dan 200 camera’s. Dit komt omdat de hardwarekosten vaak meer dan 60% van de totale systeemkosten uitmaken1.

Aan de andere kant kan een VSaaS op de lange termijn kostenbesparend zijn, vooral voor grotere systemen. Dit komt omdat een VSaaS bestaande hardware kan benutten of relatief goedkope gestandaardiseerde hardware kan toevoegen. Hierdoor kan een VSaaS voordeliger zijn als het systeem groeit1.

Ondersteuning

Ondersteuning kan een belangrijke overweging zijn bij het kiezen tussen een NVR en een VSaaS. Wanneer een klant een NVR koopt, kopen ze alles van één fabrikant, met hardware die hopelijk speciaal voor dat gebruik is ontworpen en geoptimaliseerd. Dit betekent dat de oplossing gemakkelijker te ondersteunen is, van installatiehulp tot probleemoplossing1.

VSaaS-oplossingen kunnen daarentegen meer geavanceerde ondersteuning bieden, hoewel de kwaliteit en beschikbaarheid van die ondersteuning kan variëren afhankelijk van de specifieke leverancier en het product.

Schaalbaarheid

VSaaS-oplossingen hebben over het algemeen een betere schaalbaarheid dan NVR-systemen. Dit komt omdat je met een VSaaS alleen hoeft toe te voegen wat je nodig hebt – of dat nu meer kanalen, meer opslag of iets anders is – zonder dat je een heel nieuw systeem hoeft aan te schaffen. Aan de andere kant hebben NVR-systemen vaak beperkte en stapsgewijze schaalbaarheid. Als een NVR bijvoorbeeld tot 200 kanalen ondersteunt en je hebt er 203 nodig, heb je een extra eenheid nodig voor drie kanalen. Bovendien moet je bij een NVR alles als een compleet systeem uitbreiden, zelfs als je alleen maar meer opslag of transcodering nodig hebt1.

Bruikbaarheid

De bruikbaarheid van een NVR versus een VSaaS hangt vaak af van de grootte van je systeem en hoe je van plan bent het te gebruiken. NVR’s zijn over het algemeen ontworpen voor kleinere systemen met een meer casual gebruik, terwijl VSaaS-systemen over het algemeen zijn ontworpen voor grotere systemen met meerdere gebruikers die het systeem vaker gebruiken. Zo zal bijvoorbeeld een VMS over het algemeen een beter verhaal te vertellen hebben dan een NVR-systeem als je op zoek bent naar iets als integratie van toegangscontrole in je systeem1.

In conclusie, zowel NVR als VSaaS hebben hun eigen unieke voordelen en beperkingen. De keuze tussen de twee hangt grotendeels af van de specifieke behoeften en omstandigheden van je organisatie.

Het gebruik van NX Witness als VMS server

X Witness is een voorbeeld van een Video Management System (VMS) dat gebruik maakt van de VSaaS-architectuur. Het is ontworpen om een op maat gemaakte, krachtige en gebruiksvriendelijke oplossing te bieden voor videobewaking als een service.

NX Witness is onderdeel van Nx Meta, een volledig gestapeld Video Platform as a Service (VPaaS) dat Cloud, Desktop, Server en Mobiele applicaties omvat. Het maakt het snel en eenvoudig om een krachtige, op maat gemaakte IP Video Surveillance as a Service (VSaaS) oplossing te bouwen​1​.

Enkele voordelen van het gebruik van NX Witness als VMS zijn:

 1. Besparing van geld: NX Witness maakt gebruik van bestaande hardware en softwaretechnologieën, waardoor het voor bedrijven mogelijk is om kosten te besparen op nieuwe hardware aankopen​1​.

 2. Snel en eenvoudig te ontwikkelen: Met NX Witness kunnen bedrijven een volledig functionerend, op maat gemaakt VSaaS-product ontwikkelen in weken, niet jaren​1​.

 3. Aanpasbaar: NX Witness biedt de mogelijkheid om een op maat gemaakt VSaaS-product te creëren met hun software​1​.

 4. Ondersteuning: NX Witness biedt ondersteuning bij elke stap van het proces, van het integreren van technologie tot het opzetten van een gepersonaliseerd prijsmodel en het lanceren van het product​1​.

Door de bovengenoemde voordelen biedt NX Witness een effectief en efficiënt alternatief voor traditionele NVR-systemen. Het illustreert hoe VSaaS-oplossingen bedrijven kunnen helpen om de videobewaking te verbeteren, kosten te besparen en hun systemen gemakkelijker te beheren en te schalen.

Het kiezen van de juiste oplossing voor uw behoeften

Het kiezen van de juiste CCTV-oplossing voor uw bedrijf hangt af van een aantal factoren, waaronder de grootte van uw bedrijf, uw budget, de specifieke bewakingsbehoeften en de technische vaardigheden van uw team. Beide systemen, zowel NVR’s als VMS-servers zoals NX Witness, hebben hun eigen unieke voordelen en kunnen onder verschillende omstandigheden de beste keuze zijn.

Als uw bedrijf kleinschalig is, met minder dan 6 camera’s, en u zoekt naar een eenvoudige, gebruiksvriendelijke oplossing die snel en gemakkelijk te installeren is, kan een NVR een goede keuze zijn. NVR’s worden vaak gekozen voor hun eenvoud en omdat ze vaak worden geleverd als een compleet pakket van één fabrikant. Dit maakt het gemakkelijker om ondersteuning te krijgen en eventuele problemen op te lossen1.

Als uw bedrijf daarentegen groter is of van plan is te groeien, of als u meer geavanceerde functies en maatwerk nodig heeft, dan kan een VMS-server zoals NX Witness een betere keuze zijn. VMS-systemen zijn doorgaans meer schaalbaar en flexibel dan NVR’s, en kunnen vaak beter integreren met andere beveiligingssystemen. Bovendien kan een VMS-systeem over het algemeen een groter aantal camera’s ondersteunen en kan het worden aangepast aan uw specifieke behoeften, zoals meer opslagruimte of meer transcodering1.

Kortom, zowel NVR’s als VMS-servers kunnen waardevolle oplossingen zijn voor uw beveiligingsbehoeften. Het is belangrijk om uw opties zorgvuldig te overwegen en een systeem te kiezen dat het beste past bij de unieke behoeften en doelstellingen van uw bedrijf.

Bronnen

Voor het schrijven van dit artikel hebben we naast onze eigen input de volgende externe bronnen gebruikt:

Bronnen

 1. NVR vs. Video Management System (VMS) for surveillance video storage | Security News
 2. VSaaS Made Simple | Powered by Nx – Network Optix

Deze bronnen boden waardevolle informatie over de verschillen tussen NVR’s en VMS-systemen, met name NX Witness, en de unieke voordelen en beperkingen van elk systeem. Ze bieden ook inzicht in de overwegingen die bedrijven moeten maken bij het kiezen van het juiste CCTV-systeem voor hun specifieke behoeften en doelstellingen.

AI camerabeveiliging en integratie met VMS-software

Artificiële Intelligentie (AI) heeft een revolutie teweeggebracht in de wereld van beveiliging en surveillance. AI-camera’s zijn de toekomst van beveiliging en spelen een cruciale rol om een betrouwbare beveiligingssysteem te garanderen​1​.

Dankzij AI-technologie kunnen beveiligingscamera’s nu geavanceerde functies aanbieden zoals gezichtsherkenning, bewegingsdetectie en het identificeren van ongebruikelijke activiteiten. Dit maakt de taken van beveiligingsmedewerkers veel gemakkelijker en efficiënter.

Een van de belangrijke functies van AI-camera’s is de mogelijkheid om slim te zoeken in camerabeelden. Dit betekent dat de camera in staat is om belangrijke gebeurtenissen te identificeren en deze te markeren voor snelle beoordeling. Hierdoor kunnen beveiligingsmedewerkers snel reageren op mogelijke bedreigingen en hun beveiligingssysteem naar een hoger niveau tillen.

AI-camerabeveiliging kan gemakkelijk worden geïntegreerd met VMS-software zoals NX Witness. Dit biedt de gebruiker een naadloze ervaring en verbetert de algemene prestaties van het beveiligingssysteem. Met behulp van een VMS kan de gebruiker de AI-camera’s eenvoudig beheren en bedienen vanaf een enkele interface, waardoor de efficiëntie van het beveiligingssysteem wordt verbeterd.

Dus, of u nu een klein bedrijf of een groot bedrijf beheert, AI-camerabeveiliging en VMS-software zoals NX Witness kunnen u helpen om uw beveiligingsbehoeften te voldoen en uw eigendommen beter te beschermen.

Verder lezen:

Al onze beveiligingscamera’s worden door het hele land geïnstalleerd door onze eigen monteurs. Op deze manier garanderen wij u de beste kwaliteit en kunnen wij u optimale ondersteuning bieden.

V&S beveiligingstechniek is een camerabeveiliging bedrijf welke levert en installeert top kwaliteit camerasystemen om de veiligheid van uw eigendommen te waarborgen. Of het nu gaat om een woning, bedrijfspand of een bedrijventerrein; uw camerabewakingssysteem is bij V&S Beveiligingstechniek in vertrouwde handen.

V&S Beveiligingstechniek: uw camera installatie bedrijf

Al onze camera’s worden geleverd inclusief professionele camera beveiliging inclusief montage. Vanaf het eerste contact tot aan het plaatsen van het camerasysteem doen onze specialisten er alles aan om het zorgeloos te laten verlopen.

Al onze beveiligingscamera’s worden door het hele land geïnstalleerd door onze eigen monteurs. Op deze manier garanderen wij u de beste kwaliteit en kunnen wij u optimale ondersteuning bieden.

V&S beveiligingstechniek is een camerabeveiliging bedrijf welke levert en installeert top kwaliteit camerasystemen om de veiligheid van uw eigendommen te waarborgen. Of het nu gaat om een woning, bedrijfspand of een bedrijventerrein; uw camerabewakingssysteem is bij V&S Beveiligingstechniek in vertrouwde handen.

Inhoud