Hebt u een verzekeringseis waarin beveiliging conform Borg klasse wordt geëist?

V&S Beveiliging BV is een Borg beveiligingsbedrijf welke producten en diensten levert die voldoen aan alle Borg klasse(n). Er wordt na de getroffen beveiligingsmaatregelen een BORG certificaat afgegeven waarop wordt vermeld aan welke Borg klasse het pand is opgeleverd. Lees meer op deze pagina over Borg Beveiliging

Artikel is aangepast naar update 2020 VRKI 2.0

Uitleg Borg beveiliging maatregelenen

Voor een borg certificaat zijn er 4 beveiligingsmaatregelen van belang. Alle 4 disciplines moeten voor het Borg certificaat zijn uitgevoerd.

 • O maatregelen; Dit zijn de organisatorische maatregelen. U kunt hierbij denken aan goed sleutel beheer, wie is verantwoordelijk voor de sluitrondes.
 • BK maatregelen; Bouwkundige maatregelen zoals het hang en sluitwerk, inbraak vertragend glas, etc.
 • EL maatregelen; Elektronische maatregelen of anders gezegd een alarmsysteem.
 • C/M maatregelen; Compartiment en/of een kluis. Vaak waar waardevolle goederen worden opgeslagen.
 • RE maatregelen; Alarmopvolging(Reactie) Deze kan bv door een waarschuwingsadres of via een particulier alarmopvolgingsbedrijf.

Voor alle maatregelen zijn verschillende niveaus. Hoe hoger de klasse, hoe hoger de eisen voor de maatregelen.Om te bepalen welke beveiligingsmaatregelen toe te passen moeten we eerst een risicoklasse bepaling vast stellen. 

Er zijn 4 risicoklasse niveaus:

 • Borg klasse 1, 
 • Borg klasse 2, 
 • Borg klasse 3  
 • Borg klasse 4.
  (Borgklasse 1 het laagste niveau is en borgklasse 4 het hoogste niveau)

Om tot een juiste borgklasse beveiliging te komen wordt er naar de attractieve zaken gekeken, de (verzekerde)waarde en de mate van de attractiviteit. We maken onderscheid in zaken voor eigen gebruik, winkel/showroom en magazijn opslag.
De methode om tot een beveiligingsklasse te komen noemen we de VRKI 2.0 2019. Of te wel Vernieuwde Risico Klasse Indeling. Elk jaar wordt er een nieuwe VRKI indeling opgemaakt waar de grootste verschillen zijn de bepaling van de attractieve goederen.

Vaak spreekt een verzekeraar ook over een VRKI klasse. In feite bedoeld men met VRKI klasse hetzelfde als een Borg klasse beveiliging.

V&S Beveiliging maakt een risico analyse van uw bedrijf in samenwerking met uw verzekeraar. Hierdoor bent u verzekerd van de juiste maatregelen voor uw bedrijf. Kijk hier voor meer info over onze alarmsystemen of vraag een offerte aan voor een alarmsysteem!

Eisen borg certificaat klasse 1

Beveiligingsmaatregelen welke horen bij borg klasse 1:

O1 + BK1 + EL1 +  RE1

O1: Organisatorische maatregelen + voorlichting over preventie + uitleg over het systeem.
BK1: Bestaand hang en sluitwerk
EL1: Inbraak alarminstallatie beveiliging klasse EL1 grade 2 /NCP 2. (Het alarmsysteem mag draadloos worden uitgevoerd)
RE1: Alarm naar sleutelhouders(waarschuwingsadressen)

Eisen borg certificaat klasse 2

De eisen voor bedrijfspand van een borg klasse 2 beveiliging zijn:

O1 + BK2 + EL2  + RE2

O1: Organisatorische maatregelen + voorlichting over preventie + uitleg over het systeem.
BK2: Bereikbare gevelopeningen (tot 5.50 meter)  bouwkundige vertraging van 3 minuten (Sloten en scharnieren SKG 2 sterren)
EL2: Inbraak alarminstallatie EL2 (Grade 2 /NCP 2). Het alarmsysteem mag draadloos worden uitgevoerd. Klik hier voor meer informatie over EL2 >>
RE2: Alarm naar meldkamer in samenwerking met waarschuwingsadressen

Wanneer bovenstaande eisen zijn uitgevoerd ontvangt u een borg klasse 2 beveiliging certificaat. Als alleen de elektronische (EL2) maatregelen zijn uitgevoerd wordt er een alarm klasse 2 certificaat voor bedrijfspand afgegeven. Dit noemt men ook een opleverbewijs alarminstallatie EL2

Eisen borg certificaat klasse 3

O2 + BK2 + C/M3+ EL3 + RE2

O2: Voorlichting over preventie + uitleg over het systeem + specifieke mtregelen
BK2: Bereikbare gevelopeningen inbraakvertraging van 3 minuten (SKG 2 sterren)
C/M2: Inbraakwerende kast/safe volgens VGW kwalificaties. Of M2 door slagvaste vitrines, rolluiken e.d. Of bouwkundig compartiment (Alles inbraakvertraging 5 minuten)
EL3: Alarminstallatie met ruimtelijk werkende anti-masking detectoren bij bedrijven.
RE2: Alarm naar meldkamer in samenwerking met bewakingsdienst

Borg certificaat of borg opleverbewijs

Het verschil tussen een Borg certificaat en een opleverbewijs is dat bij een certificaat alle beveiligingsmaatregelen zijn getroffen. De eindgebruiker heeft een bewijs dat zowel het Organisatorisch, Bouwkundig, Elektronisch en Opvolging heeft geregeld en vastgelegd.

Een Borg opleverbewijs wordt afgeven wanneer voor een bepaalde beveiligingsmaatregel. We kennen het Bouwkundig opleverbewijs en Alarminstallatie opleverbewijs. Met een opleverbewijs heeft u een bewijs dat een bepaalde beveiligingsmaatregel heeft getroffen. (BK of EL maatregel)

Werkwijze V&S Beveiliging voor Borg beveiliging

Wij maken een afspraak voor een bezoek van onze beveiligingsadviseur. De adviseur gaat samen met u bekijken en adviseren welke inbraakbeveiligingsmaatregelen voor u het beste zijn. Een bedraad alarmsysteem of een draadloos alarmsysteem zijn bijvoorbeeld keuzes die u samen kunt maken.

Naar aanleiding van het bezoek wordt er een beveiligingsplan gemaakt met een duidelijke offerte, rekening houdend met uw wensen en de Borg eisen van de verzekeraar.

Hebt u vragen over welke consequenties voor uw situatie de Borg klasse betekend? U vind hier meer info over een alarmsysteem of lees hier verder over wat de borg klasse voor uw bedrijf kan betekenen

Andere artikelen

alarmsysteem-meldkamer
Alarmsystemen

Alarmsysteem met meldkamer

Alarmsysteem met meldkamer zorgt ervoor dat meldingen uit het alarmsysteem zoals inbraak, overval en brand worden doorgestuurd naar een meldkamer voor een persoonlijke opvolging. Centralisten

Lees verder »
Beveiligingscamera voor camerabewaking
Camerabewaking

Beveiligingscamera

U hebt besloten een beveiligingscamera aan te schaffen om u beter te beveiligen tegen criminaliteit. Door een beveiligingscamera heeft u een paar extra ogen die

Lees verder »