Waar opletten keuze alarmsysteem

De keuze van een alarmsysteem hangt af van de attractiviteit van de aanwezige zaken in een gebouw, de wijze van opslag ervan, de totaal aanwezige waarde en de ligging

Een betonfabriek loopt een heel ander inbraakrisico als bijvoorbeeld een opslagloods met laptops. De fabriek loopt kans op een toevallige inbraak door een onvoorbereide inbreker die op goed geluk een pand ingaat. Dit type dader werkt vaak met eenvoudig gereedschap. Hier volstaat een eenvoudig alarmsysteem. In het voorbeeld van opslag van laptops is de kans op een voorbereide inbraak reëel. De eisen aan de beveiligingsmaatregelen en dus ook de inbraakdetectie, ligt hier veel hoger.

Voor de aanleg van een goed werkend alarmsysteem systeem zijn de volgende voorwaarden van belang:

  • Het ontwerp en de plaatsing van een alarminstallatie voor bedrijven moet worden gedaan door een BORG of VEB gecertificeerde installateur. Er moet jaarlijks onderhoud worden gepleegd
  • Er moet een risico-inschatting worden gemaakt voor het te beveiligen gebouw.
  • Er moet alarm doormelding zijn naar een Particuliere Alarmcentrale (PAC) of rechtstreeks naar mobiele telefoons
  • De alarmmelding moet worden opgevolgd. Oftewel, er moet iemand worden ingeschakeld die bij het gebouw gaat kijken wat er aan de hand is bij een melding.

Vraag nu een gratis beveiligingsanalyse aan

Bescherm uw huis of bedrijf optimaal tegen inbraak en ongewenste indringers. Onze ervaren adviseur biedt een deskundige en persoonlijke beveiligingsanalyse om uw veiligheid te waarborgen.

Wacht niet langer en claim uw gratis analyse vandaag nog!

Beveiliging diensten

Bepaling risicoklasse voor uw bedrijf

In Nederland wordt gewerkt met de Verbeterde Risico Klasse Indeling (VRKI). Onderdeel van de VRKI is lijst met attractieve zaken. Op deze lijst staan veel voorkomende goederen met daarbij de vermelding of deze laag, middel, hoog of zeer hoog attractief zijn. De score is mede afhankelijk van het feit of de goederen in gebruik zijn, in een winkel of showroom liggen of in een magazijn.

Wanneer de mate van attractiviteit is bepaald moet worden bekeken wat de waarde van de zaken is. De hoogte van de waarde en de bepaling van de attractiviteit bepalen de klasse waarin het risicoadres valt

Deze klasse-indeling bepaalt waaraan een alarmsysteem moet voldoen. De laagste klasse is 1 en de hoogste 4*. Er is ook een VRKI voor woningen. Vanaf klasse 3 is sprake van maatwerk. De hoogte van de risicoklasse-indeling bepaalt overigens ook de eisen aan de bouwkundige en organisatorische maatregelen.

Wat betekent de risicoklasse voor de uiteindelijke uitvoering van het alarmsysteem?

Hoe hoger de risico-inschaling hoe zwaarder de eisen aan het alarmsysteem.

De verschillen worden, naast de kwaliteit van de componenten zelf, door de volgende factoren bepaald:

  • Bij lagere risicoklasse (tot 2) mag een draadloos alarmsysteem, vanaf klasse 3 is bedraad verplicht
  • Al dan niet anti-masking melders, hogere risicoklasse is antimaskering verplicht (vanaf risico klasse 3)
  • De wijze van doormelding: deze kan onbeveiligd of beveiligd zijn.
  • De klasse-indeling bepaalt de wijze van opvolging: Dit kan in eigen beheer zijn, dus door eigen mensen. Maar ook opvolging door een particuliere bewakingsdienst,
  • Het moment van detectie: vanaf borg klasse 3 kan worden geëist dat detectie plaatsvindt vanaf de schil. Dit kan bijvoorbeeld door trildetectie op gevels en ramen of door intelligente camerasystemen waarvan de beelden vanuit een meldkamer kunnen worden bekeken.

Lees meer over Borg klasse beveiliging hier

Elektronische inbraakbeveiliging

Als het over inbraak gaat hoor je zeer regelmatig de uitspraak “als ze willen komen ze toch wel binnen”. Het kan inbrekers erg moeilijk worden gemaakt, maar vaak is deze uitspraak waar. Er zijn zelf voorbeelden waarbij inbrekers via het dak of gevel naar binnen gaan. Daarom is het ook zo belangrijk om een goed functionerend alarminstallatie te hebben. Als de daders eenmaal binnen zijn worden deze gedetecteerd en kan actie worden ondernemen. De keuze voor een installatie en de wijze van opvolging hangt samen met het risico dat wordt gelopen.

Er zijn 2 belangrijke soorten alarmsystemen, de keuze is een draadloos alarm vs een bekabeld alarmsysteem. Ook hier speelt de risicoklasse bepaling mee als er een verzekerings eis is.

Inhoud