Borg certificaat nodig? 5 punten om rekening mee te houden

Borg certificaat nodig? 5 punten om rekening mee te houden

1. Wat is een Borg certificaat?

Een borg certificaat is een document waarmee je kunt aantonen welke beveiligingsmaatregelen zijn genomen voor een bedrijfspand of woonhuis. Het document is 5 jaar geldig in combinatie met een onderhoudscontract. Een borg certificaat is voor de inboedel verzekeraar het bewijs dat een erkend beveiligingsbedrijf de juiste beveiligingsmaatregelen heeft genomen

Print

1. Wanneer is een Borg certificaat nodig?

Vaak wanneer een bedrijf de inboedel laat verzekeren vraagt de verzekeraar om een borg certificaat of een borg opleverbewijs. Sommige verzekeraars geven een aantrekkelijke korting wanneer u een borg certificaat op uw pand heeft. Immers er zijn beveiligingsmaatregelen genomen waardoor het risico van inbraak veel lager is geworden. 

De verzekeraar noemt vaak in de polis voorwaarden ook de VRKI. Dit is de methode om het inbraak risico te bepalen van een bedrijf of woonhuis. Hoe de VRKI werkt vindt u in dit artikel >>

Sommige inboedel verzekeraars noemen direct al de risicoklasse waar het bedrijf/woonhuis in is gedeeld. Wanneer dit direct is ingedeeld door de verzekeraar is deze bindend. Immers de verzekeraar moet uitbetalen bij een inbraak.

Inboedelverzekeraars zijn de eisende partij voor een gecertificeerd beveiliging installatie. In de polis voorwaarden staat opgenomen dat er beveiligingsmaatregelen moeten worden getroffen door een erkend beveiligingsbedrijf.

2. Hoe kom je aan een Borg certificaat

Wanneer u een Borg-certificaat wilt ontvangen moet u een erkend beveiligingsbedrijf uitnodigen. Deze gaat met u samen een risico analyse opstellen op basis van de VRKI Na een risicoanalyse wordt er een intake document ingevuld. Hierop staan alle gegevens welke belangrijk zijn voor een certificaat. Beide partijen ondertekenen het intake document.

Met het intake document kan de beveiligingsadviseur een beveiligingsplan maken. Hiervoor zijn de volgende elementen belangrijk:

1. Pakket van eisen. Hieruit komt beveiligingsmaatregelen zoals bouwkundig en elektronisch
2. Beveiligingsplan. Hoe de beveiligingsmaatregelen in uitvoeren kan worden gebracht

Met deze 2 documenten en het intake document kan er worden bekeken welke maatregelen er nog moet worden genomen qua beveiliging, 

Er volgt nu een offerte voor de kosten van de te nemen beveiligingsmaatregelen zoals omschreven in de risico analyse VRKI.  Bij uitgevoerde beveiligingsmaatregelen en een getekend onderhoudscontract wordt er een Borg certificaat afgegeven.

Advies nodig?

Neem contact op met onze specialisten voor persoonlijk en vrijblijvend advies.

team2

Borg certificaat bouwkundig beveiligen

Een bouwkundig certificaat conform borg ontvangt u wanneer de bouwkundige maatregelen zijn uitgevoerd volgens de Vernieuwde Risico Klasse Indeling 2020. Er zijn  4 verschillende bouwkundige niveau’s welke kunnen worden uitgevoerd. 

BK1 = Bestaande bouwkundige maatregelen. Dit betekent dat er geen wijziging hoeft worden aangebracht in het bouwkundige deel (veelal sloten etc.) B0 komt alleen voor in lagere risico klasse woonhuizen en bedrijven.
BK2 = Betekent 3 minuten inbraak werende bouwkundige maatregelen. Dit betekent dat bereikbare openslaande gevel openingen voorzien zijn van sloten en scharnieren met minimaal  3 sterren (weerstand klasse 2). Glas dient gelaagd te zijn.
BK3  en BK4= Betekent 5 of 10 minuten inbraak werende bouwkundige maatregelen bedoeld voor gevels (ook dak en vloer) waar de attractieve goederen zijn geplaatst. Veelal zijn deze maatregelen maatwerk

Wanneer de bovenstaande maatregelen zijn uitgevoerd kan een Borg Bouwkundig beveiligingsbedrijf een certificaat afgeven

Wanneer u elektronisch beveiligd wordt de eis voor bouwkundig beveiligen lager! Dit is aanzienlijk goedkopere beveiligingen met certificering

Mooie video over een borg opname

Onderstaande video legt het verschil uit tussen een Borg beveiligingsbedrijf en een niet gecertificeerd bedrijf  welke een opname doet voor een offerte. Tijdens een opname is het belangrijk vast te stellen wat de waarde van de inboedel is. De beveiligingsadviseur kan met deze gegevens analyseren wat het risico is. Alleen dan krijgt u een passende offerte met als resultaat een Borg certificaat!

4. Borg gecertificeerd elektronisch beveiligen met een alarmsysteem

Een borg gecertificeerd alarmsysteem wil zeggen dat de alarminstallatie goedgekeurd is volgens de europese eisen op het gebied van betrouwbaarheid en veiligheid. Een borg alarminstallateur is verplicht om goed gekeurd alarmsysteem te gebruiken voor het beveiligen van panden. Alleen met een borg gecertificeerd alarmsysteem in combinatie met de juiste projectie en maatregelen zoals het alarmsysteem op de meldkamer kan er een certificaat worden afgegeven.

Een gecertificeerd alarmsysteem is in klasse gedeeld. Namelijk grade 2 en grade 3 alarmapparatuur. Grade 2 is voor risico klasse 1 tot en met 3 en grade 3 is voor risicoklasse 3 en 4 bedrijven/woonhuizen.
Een hogere risicoklasse is dus een een hogere grade alarmsysteem. De grade classificatie geldt voor geheel Europa. In Nederland is het NCP keurmerk. 

Een lijst met gekeurde componenten kan men terugvinden in de REQ lijst. Deze stichting houdt alle gecertificeerde alarmapparatuur bij in geheel Europa.

V&S Beveiliging levert alleen gekeurd borg gecertificeerd alarmsystemen voor haar klanten. Kwaliteit en betrouwbaarheid voorop!

Advies op maat

Sebastiaan-Scholte

3. Verschil tussen een Borg Certificaat en een Borg Opleverbewijs

Er is veel verwarring omtrent een certificaat en een opleverbewijs. Hieronder de duidelijke verschillen:

Een Borg Certificaat staat voor bouwkundige en elektronische(alarmsysteem) beveiligingsmaatregelen. Alle facetten zijn dus uitgevoerd volgens de juiste risico analyse. De eigenaar van het pand krijgt dan ook een Borg Certificaat.

Een Borg Opleverbewijs is een certificaat voor alleen elektronische maatregelen. Het opleverbewijs staat dus alleen in relatie met de beveiligingsmaatregelen. Veel beveiligingsbedrijven geven alleen een borg opleverbewijs voor het elektronische deel. De verzekeraars gaan hier meestal akkoord mee.

Alleen een alarmsysteem met bijbehorende maatregelen geeft voldoende veiligheid en is een stuk goedkoper qua investering

U heeft geen kosten van een Borg-Certificaat bij V&S Beveiliging wanneer wij de beveiligingsmaatregelen uitvoeren

5. Geldigheid Borg certificaat

Een certificaat is maximaal 5 jaar geldig in combinatie met een (jaarlijks) onderhoudscontract. Wanneer er geen onderhoudscontract wordt afgesloten is het certificaat maar 1 jaar geldig. Reden is dat het beveiligingsbedrijf jaarlijks kan controleren of de beveiligingsmaatregelen nog voldoen aan het pand. U kunt bijvoorbeeld denken aan verbouwing/uitbreiding van een bedrijfspand.
Wanneer het certificaat is verlopen moet er een compleet nieuw certificaat worden opgemaakt voor de onderneming. Verleng dus tijdig

Vragen over onze oplossingen?

of bel ons op: 088 1120 444.

Over het team van V&S Beveiliging