Draadloos of bedraad alarmsysteem? Wat is de beste keuze?

Draadloos of bedraad gaat over de verschillende onderdelen van uw alarmsysteem, het netwerk van sensoren, de centrale en het bedienpaneel maar ook over de aansluiting naar de buitenwereld zoals de alarmcentrale of uw mobiele telefoon. In dit artikel gaan we in op het eerste gedeelte, de aansluiting van de verschillende alarm componenten.

Installatiekosten

Draadloze alarmsystemen zijn relatief eenvoudig te plaatsen, binnen een paar uur is uw alarm ‘up-and-running’ zonder dat er hak of breekwerk voor nodig is. De lage kosten die dit met zich meebrengt is vaak de reden waarom vooral woonhuis bezitters kiezen voor een draadloos alarmsysteem. Ook al is het eenvoudiger te installeren, dan nog is het wel aan te raden om dit door een professional te laten doen, vooral omdat deze ervaring heeft in waar de componenten het beste geplaatst kunnen worden.

Bij een bedraad alarmsysteem worden alle componenten via kabels aangesloten op de centrale, dit betekend dat er meer tijd nodig is om al deze kabels in uw pand te installeren, hierbij is het inschakelen van een professional zeker van belang om de kwaliteit van de installatie te waarborgen.

alarmsysteem installatie

Onderhoudskosten

Bij zowel een draadloos en een bedraad alarmsysteem is een regulier onderhoud aan te raden. De verschillende componenten worden even getest en bij een draadloos systeem is het uiteraard belangrijk dat de batterijen op tijd worden vervangen. Op de batterijen na zal er qua onderhoudskosten niet zo heel veel verschil zitten in de kosten.

Meeneembaarheid (verhuizen alarminstallatie)

Vooral voor belang bij een woonhuis, want niemand heeft er zin in om veel geld uit te geven aan een alarmsysteem om deze bij een verhuizing achter te moeten laten. Verwacht u in de komende jaren te gaan verhuizen, kies dan voor een draadloos alarmsysteem. Deze kan eenvoudig losgekoppeld worden en geïnstalleerd worden in uw nieuwe huis.

Betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid van het alarmsysteem is van het grootste belang, niemand heeft zin in meerdere valse meldingen of nog erger dat het alarm niet afgaat wanneer het duidelijk nodig was. Bij de nieuwe generatie draadloze systemen is de betrouwbaarheid al flink verbeterd, o.a. door specifieke frequenties te gebruiken zodat uw babyfoon, modem en andere draadloze apparatuur niet snel een storing meer kunnen veroorzaken.

Een bedraad alarmsysteem is uiteraard nog betrouwbaarder, doordat de componenten met kabels zijn aangesloten heeft u nooit last van een interferentie storing. U kunt dit vergelijken met het verschil tussen uw internet via WiFi of via een kabel, ook al werkt de WiFi bijna altijd perfect het zal altijd storingsgevoeliger blijven dan een kabel.

Upgraden van alarmsysteem

Op het 1e oog zou men denken dat een draadloos systeem hierin het voordeel zal hebben, het is namelijk redelijk eenvoudig om een extra component zoals een bewegingsdetector aan te sluiten op een draadloos alarm. Het probleem hierin is dat draadloze alarmcomponenten relatief vaak geüpgrade worden – bijvoorbeeld met een nieuwe communicatie techniek tussen de centrale en het component – waardoor het aansluiten van een nieuwe detector op uw oude systeem niet mogelijk blijkt. Bij een bedraad alarmsysteem komt dit probleem veel minder snel voor, de nieuwe sensoren werken bijna altijd nog via de oude bekabeling.

Lightsys_Bedienpaneel

Wat is de beste keuze? Bedraad of een draadloos alarmsysteem

Dit hangt af van wat u het belangrijkste vind, op de kosten besparen of de betrouwbaarheid van het systeem? Maar ook om de fysieke beperkingen zoals afstand & dekking. Daarnaast heeft uw verzekering vaak ook specifieke eisen voor uw bedrijf, vanaf borg klasse 3 is een bedraad systeem zelfs verplicht.

Welke mogelijkheden er zijn voor bediening van een alarmsysteem kunt u hier vinden

U kunt ook kiezen voor een hybride alarmsysteem waarbij componenten zowel bedraad & draadloos aangesloten kunnen worden, dit is vooral voor bedrijven interessant omdat het een stuk meer flexibiliteit geeft.

Verzekeringseis voor beveiliging van uw eigendommen?

Andere artikelen

Huisbeveiliging

Woonhuisbeveiliging

Woonhuisbeveiliging Helaas is het noodzakelijk in deze tijd om uw woonhuis goed te beveiligen tegen de hedendaagse criminaliteit. Woonhuizen worden steeds vaker doelwit van inbraken

Lees verder »