Bedraad alarmsysteem of draadloos?

Wanneer kies je nu voor een bedraad alarmsysteem of een draadloze alarminstallatie. In dit artikel leggen we uit wat de verschillen zijn waar u mee rekening moet houden. Denk hierbij aan montage, onderhoud maar ook de kosten en eventuele verzekeringseisen. Wilt u een persoonlijk vrijblijvend advies? Neem dan contact met ons op via het formulier.

bediening alarmsysteem code bedienpaneel

Kosten bedraad alarmsysteem vs draadloos

De kosten voor een alarmsysteem zijn zonder een goede opname moeilijk op te geven. Elk pand is weer anders met verschillende aantal deuren en vierkante meters. Vooral bij een bedraad alarm waar alle componenten worden bekabeld is de installatie tijd een grote factor voor de prijs.
 Daarnaast is een belangrijk prijs aspect welk risicoklasse het pand moet worden beveiligd.

Onderstaan een greep van de gemiddelde kosten wat een klant bij ons betaald voor een professioneel alarmsysteem

Installatiekosten alarmsysteem bedraad vs draadloos

Draadloze alarmsystemen zijn relatief eenvoudig te plaatsen, binnen een paar uur is uw alarm ‘up-and-running’ zonder dat er hak of breekwerk voor nodig is. De lage kosten die dit met zich meebrengt is vaak de reden waarom vooral woonhuis bezitters kiezen voor een draadloos alarmsysteem. Ook al is het eenvoudiger te installeren, dan nog is het wel aan te raden om dit door een professional te laten doen, vooral omdat deze ervaring heeft in waar de componenten het beste geplaatst kunnen worden.

Bij een bedraad alarminstallatie voor bedrijven worden alle bedrade componenten zoals sensoren via kabels aangesloten op de centrale. Dit betekend dat er meer tijd nodig is om al deze kabels in uw pand te installeren, hierbij is het inschakelen van een professional zeker van belang om de kwaliteit van de installatie te waarborgen.

alarmsysteem installatie

Onderhoudskosten

Bij zowel een draadloos en een bedraad beveiligingssysteem is een regulier onderhoud aan te raden. De verschillende componenten worden even getest en bij een draadloos systeem is het uiteraard belangrijk dat de batterijen op tijd worden vervangen. Op de batterijen na zal er qua onderhoudskosten niet zo heel veel verschil zitten in de kosten.

Bij een bedraad alarmsysteem zijn er geen batterijen maar hier moet de bekabeling worden getest op sabotage functie. Dit kan tegenwoordig gemakkelijk via de software van het alarmsysteem.

Verhuizen beveiligingssysteem

Meeneembaarheid (verhuizen alarminstallatie)

Het verhuizen van het alarmsysteem is vooral belang bij een woonhuis. Want niemand heeft er zin in om veel geld uit te geven aan een alarmsysteem om deze bij een verhuizing achter te moeten laten.
Verwacht u in de komende jaren te gaan verhuizen, kies dan voor een draadloos alarmsysteem. Deze kan eenvoudig losgekoppeld worden en geïnstalleerd worden in uw nieuwe huis.

Een bedrijf welke gaat verhuizen laat veelal het bekabelde alarmsysteem zitten in het pand. Dit heeft meerwaarde voor verkoop van het pand. Vaak gaat de kopende partij het alarmsysteem overnemen.

Betrouwbaarheid van een draadloos en bedraad alarmsysteem

De betrouwbaarheid van het alarmsysteem is van het grootste belang, niemand heeft zin in meerdere valse meldingen of nog erger dat het alarm niet afgaat wanneer het duidelijk nodig was. Bij de nieuwe generatie draadloze systemen is de betrouwbaarheid al flink verbeterd, o.a. door specifieke frequenties te gebruiken zodat uw babyfoon, modem en andere draadloze apparatuur niet snel een storing meer kunnen veroorzaken.

Een bedraad alarmsysteem is uiteraard nog betrouwbaarder, doordat de componenten met kabels zijn aangesloten heeft u nooit last van een storing. U kunt dit vergelijken met het verschil tussen uw internet via WiFi of via een kabel, ook al werkt de WiFi bijna altijd perfect het zal altijd storing gevoeliger blijven dan een kabel. Dit is ook de reden dat een alarmsysteem bedraad een vereiste is bij hogere riscoklasse bedrijven en woningen

Upgraden van draadloos vs bekabeld alarmsysteem

Op het 1e oog zou men denken dat een draadloos systeem hierin het voordeel zal hebben, het is namelijk redelijk eenvoudig om een extra component zoals een bewegingsdetector aan te sluiten op een draadloos alarm. Echter is een belangrijk punt dat een draadloze detector merk gebonden is.

Een bedraad alarmsysteem zijn de  componenten multifunctioneel op elk merk aan te sluiten werken bijna altijd nog via de oude bekabeling met het alarmsysteem. Het vervangen van een bekabelde alarmsysteem gaat dus ook gemakkelijker dan een draadloos alarm

Bedienpaneel Risco Lightsys en Agility
Risco Lightsys alarmsysteem

Hybride alarmsysteem

Een hybride alarminstallatie is zowel bekabeld en draadloos uitvoerbaar. Dit maakt een hybride alarmsysteem flexibel beveiligingssysteem.

Het is daarom ook dat deze alarmsystemen steeds meer worden geplaatst vooral bij midden en klein bedrijf. Hier is vaak een alarmsysteem draadloos voldoende. Maar wanneer mogelijk is het systeem ook bekabeld uit te voeren. Ideaal wanneer verzekeraar een upgrade wil van de beveiliging. Of Een uitbreiding van een bedraad alarmsysteem met een paar draadloze sensoren waar bekabeling niet meer mogelijk is.

 

Wat is de beste keuze? Draadloze alarminstallatie of een bedraad alarmsysteem

Dit hangt af van het project, Voor bedrijven kiezen wij in het algemeen voor een alarmsysteem bedraad. Voor een klein bedrijf  en bestaande woonhuizen is zijn draadloze alarmsystemen een prima oplossing!
Heeft u een verzekering eis voor uw bedrijf of woonhuis? Kijk dan even goed naar uw polis. Namelijk vanaf  borg klasse 3 is een bedraad systeem zelfs verplicht.

U kunt ook kiezen voor een hybride alarmsysteem waarbij componenten zowel bedraad & draadloos aangesloten kunnen worden, dit is vooral voor bedrijven interessant omdat het een stuk meer flexibiliteit geeft.

Andere artikelen

Nieuws

24h lucht kwaliteit meten

Lucht kwaliteit meten = Weten In omgevingen zoals klaslokalen, restaurants, sportaccommodaties en gebouwen met gedateerde HVACen ventilatiesystemen bestaat mogelijk een verhoogd risico op virusoverdracht via

Lees verder »
alarmsysteem-meldkamer
Alarmsystemen

Alarmsysteem met meldkamer

Alarmsysteem met meldkamer zorgt ervoor dat meldingen uit het alarmsysteem zoals inbraak, overval en brand worden doorgestuurd naar een meldkamer voor een persoonlijke opvolging. Centralisten

Lees verder »
borg klasse alarmsysteem certificaat
Alarmsystemen

Beveiliging niveau klasse E1 is nu EL2

Beveiligingsmaatregelen E1 conform VRKI V&S Beveiliging BV is een Borg beveiligingsbedrijf welke producten en diensten levert die voldoen aan alle VRKI beveiligingsmaatregelen. Op deze blog pagina

Lees verder »