Borg Certificaat nodig? De gids naar een certificaat

Wat is een Borg certificaat

In de wereld van inbraakbeveiliging is het BORG Certificaat een veelgehoorde term. Maar wat is een BORG-certificaat nu precies en waarom is het belangrijk voor bedrijven en particulieren om hier rekening mee te houden?

Een BORG certificaat is een keurmerk voor beveiligingsbedrijven die gespecialiseerd zijn in inbraakbeveiliging. Het keurmerk wordt uitgegeven door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en staat voor Betrouwbaarheid, Onafhankelijkheid, Richtlijnen en Kwaliteit. Het hebben van een BORG-certificaat betekent dat het betreffende beveiligingsbedrijf voldoet aan de eisen op het gebied van vakbekwaamheid, betrouwbaarheid en kwaliteit. Bovendien zijn de beveiligingsmaatregelen die door een BORG-gecertificeerd bedrijf worden aangelegd, getoetst aan de geldende normen en eisen.

Wanneer is een Borg certificaat nodig?

Vaak wanneer een bedrijf de inboedel laat verzekeren vraagt de verzekeraar om een borg certificaat of een borg opleverbewijs. Sommige verzekeraars geven een aantrekkelijke korting wanneer u een borg certificaat op uw pand heeft. Immers er zijn beveiligingsmaatregelen genomen waardoor het risico van inbraak veel lager is geworden. 

De verzekeraar noemt vaak in de polis voorwaarden ook de VRKI. Dit is de methode om het inbraak risico te bepalen van een bedrijf of woonhuis. Hoe de VRKI werkt vindt u in dit artikel >>

Sommige inboedel verzekeraars noemen direct al de risicoklasse waar het bedrijf/woonhuis in is gedeeld. Wanneer dit direct is ingedeeld door de verzekeraar is deze bindend. Immers de verzekeraar moet uitbetalen bij een inbraak.

Hoe kom je aan een Borg certificaat?

Wanneer u een Borg-certificaat wilt ontvangen moet u een erkend beveiligingsbedrijf uitnodigen. Deze gaat met u samen een risico analyse opstellen op basis van de VRKI Na een risicoanalyse wordt er een intake document ingevuld. Hierop staan alle gegevens welke belangrijk zijn voor een certificaat. Beide partijen ondertekenen het intake document.

Met het intake document kan de beveiligingsadviseur een beveiligingsplan maken. Hiervoor zijn de volgende elementen belangrijk:

1. Pakket van eisen. Hieruit komt beveiligingsmaatregelen zoals bouwkundig en elektronisch
2. Beveiligingsplan. Hoe de beveiligingsmaatregelen in uitvoeren kan worden gebracht

Met deze 2 documenten en het intake document kan er worden bekeken welke maatregelen er nog moet worden genomen qua beveiliging, 

Er volgt nu een offerte voor de kosten van de te nemen beveiligingsmaatregelen zoals omschreven in de risico analyse VRKI.  Bij uitgevoerde beveiligingsmaatregelen en een getekend onderhoudscontract wordt er een Borg certificaat afgegeven.

Vraag nu een gratis beveiligingsanalyse aan

Bescherm uw huis of bedrijf optimaal tegen inbraak en ongewenste indringers. Onze ervaren adviseur biedt een deskundige en persoonlijke beveiligingsanalyse om uw veiligheid te waarborgen.

Wacht niet langer en claim uw gratis analyse vandaag nog!

Beveiliging diensten

Borg certificaat bouwkundig beveiligen

Een bouwkundig certificaat conform borg ontvangt u wanneer de bouwkundige maatregelen zijn uitgevoerd volgens de Vernieuwde Risico Klasse Indeling 2020. Er zijn  4 verschillende bouwkundige niveau’s welke kunnen worden uitgevoerd. 

BK1 = Bestaande bouwkundige maatregelen. Dit betekent dat er geen wijziging hoeft worden aangebracht in het bouwkundige deel (veelal sloten etc.) B0 komt alleen voor in lagere risico klasse woonhuizen en bedrijven.
BK2 = Betekent 3 minuten inbraak werende bouwkundige maatregelen. Dit betekent dat bereikbare openslaande gevel openingen voorzien zijn van sloten en scharnieren met minimaal  3 sterren (weerstand klasse 2). Glas dient gelaagd te zijn.
BK3  en BK4= Betekent 5 of 10 minuten inbraak werende bouwkundige maatregelen bedoeld voor gevels (ook dak en vloer) waar de attractieve goederen zijn geplaatst. Veelal zijn deze maatregelen maatwerk

Wanneer de bovenstaande maatregelen zijn uitgevoerd kan een Borg Bouwkundig beveiligingsbedrijf een certificaat afgeven

Korte video over Borg opname

Onderstaande video legt het verschil uit tussen een Borg beveiligingsbedrijf en een niet gecertificeerd bedrijf  welke een opname doet voor een offerte. Tijdens een opname is het belangrijk vast te stellen wat de waarde van de inboedel is. De beveiligingsadviseur kan met deze gegevens analyseren wat het risico is. Alleen dan krijgt u een passende offerte met als resultaat een Borg certificaat!

Borg gecertificeerd electronisch beveiligen met een alarmsysteem

Een borg gecertificeerd alarmsysteem wil zeggen dat de alarminstallatie goedgekeurd is volgens de europese eisen op het gebied van betrouwbaarheid en veiligheid. Een borg alarminstallateur is verplicht om goed gekeurd alarmsysteem te gebruiken voor het beveiligen van panden. Alleen met een borg gecertificeerd alarmsysteem in combinatie met de juiste projectie en maatregelen zoals het alarmsysteem op de meldkamer kan er een certificaat worden afgegeven.

Een gecertificeerd alarmsysteem is in klasse gedeeld. Namelijk grade 2 en grade 3 alarmapparatuur. Grade 2 is voor risico klasse 1 tot en met 3 en grade 3 is voor risicoklasse 3 en 4 bedrijven/woonhuizen.
Een hogere risicoklasse is dus een een hogere grade alarmsysteem. De grade classificatie geldt voor geheel Europa. In Nederland is het NCP keurmerk. 

Een lijst met gekeurde componenten kan men terugvinden in de REQ lijst. Deze stichting houdt alle gecertificeerde alarmapparatuur bij in geheel Europa.

V&S Beveiligingstechniek levert alleen gekeurd borg gecertificeerd alarmsystemen voor haar klanten. Kwaliteit en betrouwbaarheid voorop!

Een Borg certificaat is alleen verplicht wanneer de verzekeraar dit eist. Veelal staat het in de polis voorwaarden van de inboedel verzekering. 

Een Borg Certificaat is maximaal 5 jaar geldig. Mits er elk jaar een onderhoud wordt uitgevoerd. Wanneer u hogere waarde inboedel opslaat kan het ook zijn dat het Certificaat moet worden verhoogd qua klasse.

Beide certificaten zijn gebaseerd op de VRKI calculatie met bij behorende maatregelen. Er is dus geen verschil tussen de certificaten behalve de instellingen. (Het CCV voor Borg en VEB Certificaat vanuit het VEB).
Verzekeraars accepteren bij de certificaten

Een Borg kost gemiddeld tussen de €100 en €500,- afhankelijk van het grote van het pand/project. Bij ons krijgt u het certificaat gratis. 

Dit is inderdaad mogelijk. Echter moet het huidige systeem wel voldoen aan de keuringen. Apparatuur moet namelijk gecertificeerd zijn. (product certificatie)

Inhoud